Okula ilk başladığımız günleri bir düşünün annelerimiz nasıl da ısrar ederlerdi kahvaltı yapmamız için en azından 1 tatlı kaşığı pekmez ile 1 bardak sütü bitirmeden okula gitmemize izin vermezlerdi. Şimdiki bilgilerimizle bu anılarımızı tekrar gözden geçirdiğimizde annelerimizin bizleri ne kadar da doğru yönlendirdiklerini görmekteyiz. Çünkü biliyoruz ki kahvaltı günün en önemli öğünü, kahvaltı başarının sırrı, kahvaltı büyümenin anahtarı, kahvaltı olmazsa olmaz. Araştırmalar gösteriyor ki kahvaltı yapan çocuk okulda daha başarılı, daha geç yorgunluk hissediyor, problem çözme yetenekleri daha çok gelişmiş ve derse daha iyi yoğunlaşabiliyorlar.

Kahvaltı yapmayan çocuk okulda bisküvi, kek, poğaça, çikolata ve yanında meyvesuları ve kolalı içeceklerle öğününü geçirmektedir. Böyle bir öğün çocuklarda obeziteye, diş problemlerine, büyüme geriliğine, konsantrasyon bozukluğuna neden olmaktadır.

Kahvaltının içeriği de oldukça önemlidir. Peynir, yumurta, yeşillik ve söğüş sebzelerin yanı sıra demir ve kalsiyumdan zengin pekmeze kahvaltıda yer vermek kan yapımını artırır ve kemik gelişimine yardımcı olur.

Pekmez potasyumdan da zengindir. Pekmezde vitaminler az miktarlarda bulunur. Ayrıca 2 tatlı kaşığı pekmez (10 gr) 29 kkal iken 2 tatlı kaşığı (10 gram) şeker 40 kkal’dir. Hem de saf şeker sadece karbonhidrat içerirken pekmezin besin değeri oldukça zengindir. 100 gram pekmez ortalama 293 kalorilik enerji sağlar. 100 gram pekmezde ortalama 400 mg kalsiyum, 10 mg demir bulunur.

Pekmez, meyvelerin şıralarının kaynatılarak yoğunlaştırılmasıyla elde edilir. Çoğunlukla üzüm kullanılmakla birlikte az miktarda da olsa dut, erik, elma, armut pekmezi de yapılır. Son zamanlarda keçi boynuzu pekmezi de oldukça fazla gündeme gelmiştir.

Pekmezin beslenme yönünden önemi kolay enerji sağlamanın yanı sıra, kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumla kan yapıcı demirden zengin olmasıdır. Besinlerin vücutta enerji oluşturabilmesi için kanın alyuvarlarının yeterli düzeyde olması gereklidir. Demir yetersiz olunca alyuvar yapımı azalır kansızlık olur. Pekmez hem kolay enerji hem de bu kaynaktan vücutta enerji oluşması için kan yapıcı maddeyi içermesi nedeniyle önemlidir.

Ülkemizde pekmezden; pestil, cevizli sucuk, köfter ve pekmez lokumu gibi çeşitli yiyecekler yapılır. Pekmeze ceviz, susam, fındık gibi besinlerin karıştırılmasıyla elde edilen yiyecekler enerji ve mineraller yönünden zengin olmasının yanı sıra protein de sağlarlar. Bu sebeple pekmez ve pekmez ile hazırlanan iyeceklere özellikle büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin beslenmesinde yer verilmelidir.