Latince ismi Zingiber officinale, ingilizce ismi Ginger olan zencefilin anavatanının Cavadır. Asya, Çin, Hindistan ve Arabistan’da çokça tüketilir. Zencefilin M.Ö. 3000 yıllarından beri Asurlar, Hintliler ve Çinliler tarafından ilac ve baharat olarak kullanıldığı bilinmektedir. 

Zencefilin etli, kalın lifli ve boğum boğum olan kökü (rizomu) kahverengi sarımsı renktedir. B3, B6 vitamini, C ve E vitaminleri, folik asit kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez, selenyum, çinko ve posa açısından zengin yatıştırıcı, ağrı kesici ve uyarıcı özelliği ile ön planan çıkan evrensel ilaç olarak değerlendirilen bir bitkidir. 
Zerdeçal, kakule ve havlıcan ile aynı aileden olan zencefil başta Asya, Arap ve Hint mutfakları olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yemeklere tat katmak için kullanılan popüler bir bitkidir. Zencefilin taze kökleri dilimlenerek bazı Uzakdoğu yemeklerine katılır.Rendelenen taze zencefil salatalara katılabilir. Kurutulup toz haline getirilen kökleri ekmek, pasta, tatlı yapımında kullanılır. Bal ile karıştırılarak tedavi edici özelliğinden faydalanılabilir. Zencefil tozu baharat olarakta kullanıldığı gibi kökleri kaynatılıp cay olarakta içilebilir.

SAĞLIKLA İLGİLİ FAYDALARI

Bulantıyı Önler

Hamilelikte görülen sabah bulantılarında taşıt tutması veya deniz tutmasında kullanılması güvenlidir ve etkinliği yüksektir. 

Zinde Tutar

Zencefil kafein içermez ancak kafein etkisi oluşturarak vücuda ekstra enerji sağlar. Günde 2 çay kaşığı toz zencefil tüketmek, egzersiz öncesi gereken enerjinin toplanmasına yardımcı olur. 

Zayıflamaya Yardımcıdır.

Dolaşımı hızlandırarak enerji harcanmasını artırır, bu sayede vücut ısısı yükselir. Kalori yakımını artıran bu özelliği sayesinde zeyıflama programlarının vazgeçilmezidir. Ayrıca kışın el ayak üşümesi olan kişilerin bu sebeple zencefil kullanımı fayda sağlayacaktır. 

Sindirim Sistemi Dostudur

İçeriğindeki özel bileşikler sayesinde sindirimi destekler ve hazımsızlık ve gaz gibi sindirim sistemi problemlerinin görülmesini önler. Ayrıca salya artırıcı etkisiyle hem hazmı kolaylaştırır, hem de ağız içinde bakteri birikimini önler. Bağırsaktaki faydalı bakterilerin korunmasını sağlamada ve kabızlığı önlemede etkindir. Bu etkilerinin görülebilmesi için özellikle yemeklerden sonra 1 fincan zencefil çayı içilmelidir. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Çinkodan zengin zencefil kış aylarında evlerimizde bulunan en etkili ilaçtır. Antimikrobiyal ve antiviral etkileri sayesine grip, nezle, boğaz ağrısı gibi şikayetlerde oldukça etkilidir. Bu etkilerinden faydalanabilmek için taze zencefil rendelenerek bal ile karıştırılıp kullanılması uygundur. Bronşları açar, balgamı söktürür ve öksürüğü azaltır. 

Kan şekerini ve Kolesterol Seviyelerini Dengeler

Kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün oksidasyonunu engeller. Kanı sulandıran zencefil damarları açarak ve damar sağlığını koruyarak tıkanıklık oluşumunu ve ilerlemesini önler. 

İltihap Oluşumunu Önler 

İçeriğinde bulunan ‘gingerol’ isimli sayesinde güçlü bir iltihap önleyici olma özelliğini kazanmıştır. Bu özelliği sayesinde eklem ağrıları ve şişlik hissedenlerin, osteoartrit ve romatoid artrit gibi şiddetli ağrılara yol açan hastalıları bulunan kişilerin tüketimi olumlu sonuçlar verir. 

Kanserle Savaşır

Son zamanlarda yapılan bazı çalışmalarda zencefilin etkili bir antioksidan olduğu ve başta over ve kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünden korunmada etkin olabileceği gösterilmiştir.

YAN ETKİLERİ

Herhangi ciddi bir yan etkisi yoktur. Bazı ilaçların etkileşimini hızlandırabilir. Pıhtı önleyici ilaç kullananlar ve safra kesesi rahatsızlığı olan kişiler sadece doktor tavsiyesinde kullanabilir.