Hatırlar mısınız? Küçükken oynanan mutlu oyunlarımız vardı, annemizden aldığımız tüllü, satenli kumaşlarla kıyafet tasarlardık. En çok da gelinlik yapmayı severdik. Bembeyaz tüllerin ardımız sıra salınarak gelmesi bizi çok heyecanlandırırdı. O neşeli günlerin üstünden yıllar geçti ve genç kızlık dönemi geldi ama gelinlik hayalleri hiç bitmedi. Filmlerde, moda dergilerinde görülen gelinliklerin modellerini hala incelenmekte,her genç kız kendine göre gelinlik hayal etmekte. Kimi uçuş uçuş kabarık etekli, gösterişli, dantelli prenses modellerini beğenirken, kimileri nostalji yapıp anneannelerinden kalan gelinliğin yeniden tasarlanmasını istemekte. Ama gelinlerin gönlündeki arzu, bu mutlu günde davetlilerine en formda halini bu en mükemmel giyside sergileyebilmekte.

Evlilik hazırlıkları listenize eklediğiniz bir madde – Sağlıklı Beslenme Öğrenilerek, Forma Kavuşulacak- bu arzunuzun gerçekleşmesini sağlayacak.

İşte sizler için mutluluğa geri sayımın başladığı bu günlerde form kazanmak için mini tüyolar:

1. HER ZAMAN KAHVALTI YAPIN!

Kahvaltı etmediğinizde, vücudunuza açlık çektiğinize dair mesaj gönderilir. Vücut kıtlık psikolojisine girer. Kahvaltıyı yapmayanlar, yapanlara oranla 4 kat daha fazla şişmanlar. Tam tahıllı ürünler, yarım yağlı süt, meyve, yeşillik, peynir çeşitleri güne lezzetli başlamaya yardımcı olabilir.

2. ARA ÖĞÜN TÜKETİN.

Ara öğünleri de beslenme programınıza dahil edin. Ara öğünlerde süt, yoğurt, meyve gibi besinler tercih edilebilir.

3. HER GÜN PROTEİN GRUBUNDAN BİR BESİN TÜKETİN.

Öğünlerimizde proteine yer veriyor olmamız kan şekeri dengeler ve tokluk hissini artırır.

4. MEYVE SEBZE TÜKETİMİNİZİ ARTIRIN.

Meyve sebze tüketimini artırarak hem posa hem de vitamin mineral alımımızı daha iyi bir seviyeye getirmeliyiz.

5. POSADAN ZENGİN BESLENİN.

Lifler vücudumuzun süpürgesidir. Toksinleri atar, tok tutar, yağların emilimini azaltır. Yulaf, fasulye, nohut, mercimek, tam tahıl ürünleri ve meyve &sebzenin bin bir çeşidi ile sindiriminize yardımcı olun, kabızlığı önleyin, ağırlık kontrolünüzü sağlayın.

6. BOL SU TÜKETİN.

Günde 500 ml fazla su içmek metabolizmayı %20 hızlandırıyor. Bu % 20’lik fark bile haftada 400 gr kaybetmenize sebep olur.

7.BAHARAT KULLANIMINIZI ARTIRIN.

Zencefil, acı biber ve köri metabolizmayı hızlandırır. Tarçın, kan şekerini dengeler. Zencefil metabolizmayı hızlandırır, şişkinliği azaltır. Rezene, fazla suyu atar.

8. YETERLİ MİKTARDA UYUYUN.

Uyku düzeninizdeki değişiklikler de metabolizma hızınızı değiştirir. Uykudan yoksun kalırsanız, iştahınızı uyaran ghrelin hormonu fazla salgılanırken, tokluk hissi veren leptin hormonu yetersiz salgılanır. Uyku düzeniniz normale girdiğinde ise metabolizma hızımız artar.

9. SÜT VE YOĞURT TÜKETİN.
Yeterli kalsiyum alımı metabolizmayı hızlandırır. Yağsız süt ve yoğurt en iyi kalsiyum kaynaklarındandır.

10. HAREKETLİ OLUN.
Aktif olmanın yollarını arayın. Arabanızı daha uzağa park etmek, asansör yerine merdivenleri kullanmak, evi toplarken bir sürü eşyayı bir seferde değil de birkaç seferde taşımak gibi basit ama etkili yollar bulabilirsiniz. Egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz esnasında ilk 20 dakikada karbonhidratlar, sonra proteinler ve en son yağlar enerji olarak harcanır. Bu yüzden 15 dakika koşmaktansa 35 dakika yürümek BMH*’ı hızlandırır ve yağ yakar. Düzenli yürümeye karar verdiyseniz gün içinde ne kadar hareketli olduğunuzu pedometre ile öğrenebilirsiniz. Ortalama hareketli olmak için  günde 10 bin adım gereklidir. Nabzınızın çalışması içinse dakikada 140 adım atmaya çalışın.

* BMH: Bazal Metabolizma Hızı