Arınma programlarında bitkisel çaylar ve sebze-meyveler baş rollerdedir. Tabi bunun yanı sıra sağlıklı beslenmeye yardımcı karaterlerde proteinlerde kesinlikle bulunmalıdır.

Bu bitki çaylarından bazılarının bu programda rolü daha üstündür: Mate, Rezene, Yeşilçay.

ZİHİNSEL VE FİZİKSEL YORGUNLUKTA MATE: Güney Amerika ülkelerine özgün bir içecektir. Doğal bir yenileyici ve tazeleyici etkisi vardır. Kafein içeriği sayesinde idrar artırıcı, terletici etkileri görülür. Özellikle zayıflama programlarında hem vücuda yenilik ve tazelik kazandırmak hem de vücuttan sıvı atılımını sağlamak üzere yararlanılmaktadır. Fakat kafein içeriği sebebiyle kalp ve damar hastalarında tansiyon yükseltebileceği, ülser hastalarında mide asitliğini artırarak rahatsızlığa yol açabileceğini göz önüne alarak fazla miktarda kullanılmamalıdır.

Mate Çayı Hazırlanışı: Kaynatılmış sıcak suya 2 gram(1 çay kaşığı) mate yaprağı dökülerek 5-10 dakika dinlendirmeye bırakılır.

SİNDİRİM PROBLEMLERİNDE REZENE: Rezene doğal olarak Akdeniz bölgesinde yetişir. Günümüzde Bulgaristan, Macaristan ve Romanya başta olmak üzere ülkemizinde içine bulunduğunu birçok bölgede yetiştirilen bir bitkidir. Sindirim sistemi üzerine etkileri dikkat çekicidir. Gaz giderici etkisi olan rezene, özellikle mide ağrısı ve sindirim sıkıntısı çeken bireylerin kullanması gereken bir bitki çayıdır. Özellikle sindirim sisteminde düz kas tabakasının gevsemesine bağlı olarak sindirime yardımcı olmakta, midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikayetlerin giderilmesini sağlamaktadır.

Rezene meyvesinden faydalanabilmek için uçucu yağlarından faydalanılması gerekir. Parçalanmamış meyvelerde de fazla toz haline getirilmiş meyvelerde de bu etki görülemez. Bu bakımdan özel değirmenlerden geçirilmiş olması gerekir.

Rezene Çayı Hazırlanışı: 1,5 gram parçalanmış tohum üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edildikten sonra kapağı kapatılıp 10 dakika demlenir ve içilir.

YENİDEN CANLANARAK İNCELMEKTE YEŞİL ÇAY: Uzakdoğu toplumları tarafından daha fazla tercih edilen yeşil çayın, özellikle daha kuvvetli antioksidan etkiye sahip olduğu ve kanserden tutun yaşlanmaya kadar çok farklı hastalık ve fizyolojik bozukluğun önlenmesinde rolü olduğu çeşitli bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Yeşil çayın yakımı üzerine etkileri olduğu son yıllarda bilim çevresi tarafından oldukça fazla dile getirilmektedir. Bu fonksiyonunda muhtemel etki şeklinin metabolizmayı hızlandırması, enerji harcaması ve yağ oksidasyonunu artırmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Bunun yanı sıra aşırı miktarda çay tüketiminde sinirlilik, gerginlik, çarpıntı, baş ağrısı, yüksek tansiyon, mide şikayetlerinin görülebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca Coumadin gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlarında kanı fazla sulandırma ihtimaline karşı yeşil çay içmemesi önerilmektedir.

Yeşil Çayın Hazırlanışı: 2,5 gram yeşil çay yaprağı üzerine 1 büyük fincan kaynatılmış sıcak su ilave edildikten sonra kapağı kapatılıp 3-5 dakika demlenir ve içilir.