SAĞLIKLI BESLENMEDE ARA ÖĞÜNÜN YERİ
Bir çoğumuzun ara öğün yapmaya vakti yoktur, vakti olanlarında yanında ara öğün yapmak için atıştırmalıkları yoktur, diğerleri toplantıda, bazıları bebek uyutuyor, daha başka birileri de ara öğünlerin şişmanlatacağına inanıyor. Ara öğünler yapılsın mı? Yapılmasın mı? Kimse karar veremiyor. Kaç öğün yemek yediğimizde zayıflayacağımız ise başka bir soru işareti. Kimileri az az sık sık yiyin derken kimileri ise aralarda birşeyler yemeyin diyor. Nedir bu işin doğrusu? Bu ara öğünlerin bize faydaları nelerdir?
Ara öğün yapan kişiler gün içinde yeme-içme krizlerine girmezler.
Midemiz yaklaşık 2,5-3 saat içerisinde boşalır. Eğer iki öğün arası geçen zaman bu süreden daha fazla olursa karnımız acıkmaya başlar ve gözümüze ne görünürse o an elimizde ne varsa hemen yemek isteriz, miktarına da dikkat edemeyiz. Bu gibi bir süreci takiben şekerimiz de düşeceği için genellikle daha tatlı ağırlıklı karbonhidratlı besinleri tercih ederiz. Oysaki ara öğün yapmış olsak, iştahımız baskılanır. Ayrıca kan şekerimizde ani düşme ve yükselme söz konusu olmaz. Hipoglisemi atakları görülmez.
Ara öğün yapan kişiler daha sakin ve işinde konsantrasyonu yüksek başarılı kişilerdir.
Hipoglisemi (Kan şekeri düşmesi) durumunun azalması ile birlikte sinir öfke nöbetleri, kıtlıkta gibi yemeler, agresif çiğnemeler veya çiğnemeden yutmalar ve daha bir çok yeme bozukluğu önlenmiş olur. Kan şekeri düzenli olan kişi oldukça sakin ve işine konsantre olur. Bu derslerinde veya işlerinde başarıyı da beraberinde getirir.
Ara öğün yapan kişiler bağırsak problemleri yaşamazlar
Mide bağırsak problemi yaşıyorum, yemeklerden sonra gaz-şişkinlik sorunum oluyor diyorsanız. Çözüm basit : ara öğünlerde lifli besinleri tercih edeceksiniz. Hızlı yeme, çiğnemeden yutma alışkanlıkları kaybolduğu için bu problemleriniz de seyrelecektir.
Ara öğün yapan kişilerin metabolizması daha hızlı çalışır.
Kişi sürekli sağlıklı atıştımalıklar tükettiği için vücudu için gerekli olan enerjisi hiç tükenmeyecek böylece metabolizması sürekli çalışacaktır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak kilo kaybı hızlanacaktır.
Asıl önemli olan ara öğünde neler yediğinizdir. Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklara yer veriyorsanız sağlığınızla ilgili iyi bir adım atıyorsunuz fakat ara öğünlerinizi abur cuburlarla (cips, kola, şekerli yiyecekler) geçiriyorsanız metabolik sendroma davetiye çıkarıyorsunuz.
Sağlıklı ara öğün seçenekleri
süt (tarçın) + yulaflı bisküviler
1 dilim etimek üzerine peynir, kuru domates ve nane
Ayran + leblebi
Ceviz içi + incir
Badem + kuru kayısı
Yoğurt + közlenmiş sebzeler
1 kase çorba
Süt + kuru meyveli tarçınla tatlandırılmış kek
Ayran + ev yapımı mini pizza
Kefir + patlamış mısır
Peynirli salata + 1 adet galeta
Yoğurt + kuru erik
Süt + meyve
1/2 simit + peynir
Sütlü tatlı (Haftada 1-2 kere)
Meyveli tatlı (Haftada 1-2 kere)
Dondurma (Haftada 1-2 kere)
Sütle hazırlanmış nescafe + 2 parça bitter çikolata (haftada 1-2 kere)
Sağlıklı günler dileriz.